Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antarktida - referát

print.gif Vytisknout

Antarktida

antarktida.jpg

Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Je největší sladkovodní rezervou. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní prostředí.

Antarktida má nejnižší teploty na naší planetě, klesající i na -80°C, s větry až 300 km/h. 

Přibližně 95% Antarktidy je pokryto ledem, při průměrné tloušťce 1 600 až 2 500 metrů, dosahující na některých místech až 4 776 metrů. Kdyby vrstva ledu roztála, hladina zemských oceánů by stoupla o 70 metrů nad dnešní úroveň.

Kontinent Antarktidy působí jako jedna ze Zemských "lednic", regulující proudy oceánů a podnebí na zeměkouli. Každá podstatná změna v podmínkách Antarktidy by výrazně ovlivnila globální systémy počasí s katastrofálními důsledky.

Navzdory krutému a nepříznivému počasí má Antarktida bohatou faunu, která se překvapivě dobře přizpůsobuje těžkým životním podmínkám.

Příchod prvních turistů v 50-tých letech způsobil obavu o znečištění prostředí. Přísná opatření a nařízení ochrání její původní obyvatele od návštěvníků. Byla zpřístupněna pouze určitá místa, v bezpečné vzdálenosti od zvěře, se zákazem krmení, přístupu ke zvířatům a ptákům a s přísnou kontrolou odstraňování odpadků.

Během letních měsíců (s vrcholem léta v lednu) je světlo téměř 24 hodin denně, zatímco v zimním období mohou být dny, kdy je 24 hodin polární noc s pološerem nebo s naprostou tmou.

Jediní lidé, kteří v Antarktidě žijí a pracují, jsou vědci z celého světa. Někteří zkoumají vliv mohutné antarktické ledové pokrývky na vývoj podnebí na naší planetě. Jiní pozorují, jak se ve věčném mrazu chovají živočichové.

Antarktida byla posledním neprozkoumaným světadílem. První úspěšná výprava, která hledala jižní pól, dosáhla cíle v roce 1911. Vedl ji Nor Roald Amundsen (1872-1928). Britská výprava vedená kapitánem Scottem skončila tragicky. Její členové při návratu domů zmrzli nebo umřeli hladem.

Dne:

Zpracoval:

Zdroj: www.penguinsworld.cz

 

anglicka-vlajka.jpg