Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přirození predátoři

Běžní přirození nebo invazivní predátoři (výběr)

Predátoři pod vodou

Predátoři na povrchu

Běžní přirození nebo invazivní predátoři (výběr)

————————————————————————————————————————————————————————

Subtropičtí tučňáci (druhy rodu Eudyptes, Eudyptula, Megadyptes a Spheniscus) jsou na moři ohroženi především žraloky a lachtany. Na souši znamenají hrozbu ptáci (dravci) zdivočelí psi, kočky a dále lišky, lasičky, fretky apod., z čehož vyplývá, že čelí především invazním predátorům a tedy nepůvodním druhům. 

» Více zde (viz Noví živočišní nepřátelé (tzv. invazní druhy))

Subpolární - antarktičtí a subantarktičtí tučňáci (druhy rodu Aptenodytes a Pygoscelis) jsou na moři ohroženi především kosatkami a tuleni. Na souši hlavně jejich vejce a mláďata bývají soustem pro chaluhy, buřňáky, racky či štítonosy.

» Přehled druhů

Dospělci mnoho přirozených nepřátel nemají ale nezkušená mláďata na predátory doplácejí poměrné často (kdy je ohrožují především nepůvodní predátoři jako divocí původně domácí psi, kočky a dále lasičky, fretky či draví ptáci).

Dospělí tučňáci mohou být ohroženi především během pobytu na moři (kde mají nepřátele jako kosatky, tuleně či žraloky). Na souši je téměř žádný predátor neohrožuje, pokud se nejedná o zraněného nebo nemocného tučňáka, kterého velcí draví ptáci uštvou a nebo vyčkají, až zranění či nemoci podlehne.

Podíváme-li se na to podrobněji, může být krajním nepřítelem také např. levhart africkýhad nebo krab. Příkladní predátoři tučňáka brýlového a jeho mláďat, který hnízdí v jižní Africe. Tučňák magellanský a případně i tučňák Humboldtův, oba z jižní Ameriky, čelí též útokům pum amerických.

Podobně bychom zde mohli zahrnout různé druhy parazitů (blechy, klíšťata aj.), bakterií nebo různých tropických onemocnění. Taktéž nebezpečí především pro severněji hnízdící druhy (viz nemoci a parazité).

 

Kompletní přehled přirozených predátorů 

Na souši: chaluha velká, chaluha antarktická, chaluha subantarktická, chaluha chilská, buřňák obrovský, buřňák Hallův, racek jižní, racek pruhoocasý, racek magellanský (delfíní), štítonos světlezobý, orel bělobřichý, chřástal weka, ibis posvátný, kondor krocanovitýpuma americká, levhart africkýšakal čabrakovýpásovec štětinatýďábel medvědovitý, pes dingo, hyena skvrnitá či čabraková a vzácněji i některé druhy sokolů, sov, hadů a krabů, v závislosti na lokalitě.

Ve vodě. tuleň leopardí, tuleň Weddellův, lachtan Forsterův, lachtan šedý, lachtan hřivnatý, lachtan jižnížralok modrý, kosatka dravá, rypouš sloní a případně i pamakrela jižní, v závislosti na lokalitě.

 

Kuriozita: Pro několik desítek jihoafrických tučňáků se nečekaným nepřítelem staly včely, více zde >>