Jdi na obsah Jdi na menu
 


Happy Feet - animovaný film


135439.jpg
Žánr: Dobrodružný / Animovaný / Rodinný / Hudební 
 
Země: Austrálie / USA
 
Rok: 2006
 
Délka: 108 minut
 
Režie: George Miller
 
 
Trailer: play
 

Happy Feet je opravdu nádherný celovečerní snímek o tučňácích. Nemusíte být nadšencem tučňáků, přesto Vás tento film dostane. V jeho nitru se nachází tolik situací a podnětů, díky nimž se tento film hodí po veškerou generaci. Na jednu stranu se film chová jako pohádka pro děti, a najednou Vás zarazí myšlení a projev filmu, který je jednoduše perfektně zpracovaný. Nehledě na nádherné grafické zpracování, za které film získal Oskara. Ve filmu narazíte na nádech roztomilé dětskosti, rozpolcených pocitů, společenského cítění, lásky, skutečné události až politické záležitosti.

Film Happy Feet je také částečně dokumentem. Tučňáci jsou vysoce reálně provedení. Děj a události filmu v celku odpovídají skutečnostem "života tučňáků" (samozřejmě se zde vyskytují pasáže, kde se stále jedná o animovaný film). Podobnosti tučňáků jsou však úchvatné: tučňák císařský (hlavní druh - Mumble, Glorie aj.), tučňák kroužkový (partička tučňáků "kompáňéros") a nejspíš tučňák žlutorohý (uznávaný guru).

Děj: Komediální animované dobrodružství se odehrává na ledové a zasněžené Antarktidě. Ve zdejší Zemi tučňáků musí každý tučňák umět krásně zpívat, aby skrz píseň nalezl duši svého nejbližšího. Jednou se ale narodí mladému páru Memphisu a Norme Jean mládě Mumble, který je nejhorší zpěvák na celé Antarktidě. Ačkoliv zpívat neumí je nejlepším stepařem. To však tučňáci neznají a obávají se různých komplikací: Co bude s Mumblem? Najde si opravdovou lásku? S tímto novým vzezřením na pozadí problému s ubývající potravou, tedy ryb, se Mumble stává jasným terčem úsudku. Jakoby byl hříčkou přírody. I když se zpěvem nachází láska toho druhého, je zpěv v Zemi tučňáku brán jako určitý úkaz harmonie kterou se každý "normální" tučňák řídí, neboť se s ní narodí. S touto novou záležitostí se tedy obávají, zda Mumble bude schopen připojit se k jejich harmonickému žití a zda není pro tučňáci komunitu nebezpečný. Ovšem Mumble si nemyslí, že je jiný a chce ukázat, že na stepování není nic špatného a nikoho tím neohrožuje. Naopak, je to něco nového, co tu ještě nebylo, myslí si. Jeho styl se mu zamlouval a nějak ho nemrzelo, že neumí zpívat. Mumble dokonce něco věděl o tom, co se děje s rybami a proč mizí z moří, když se to dozvěděl od jedné chaluhy. Nedostal však nikdy dostatek pozornosti a stále byl brán jako odlišný jedinec, který říká nesmysli a svým chováním urazil nejvyššího, kdy tak přivolal hladomor. Byl pobízen, pokud se nebude snažit chovat jako ostatní, bude muset odejít ze Země tučňáků. Mumble se však nechtěl měnit protože věděl, že to nemá smysl. Byl tedy posléze vyhoštěn a tak se Mumble odkázal vyřešit problém s potravou na vlastní "pěst" se svými kamarády (partička tučňáků kroužkových) a dokázat tak, že s úbytkem ryb nemá nic společného zpěv nebo stepování, ale něco úplně jiného o čem tučňáci neměli ani tušení.

Zajímavosti a odkazy: